Kurucumuz Hasan Başpehlivan'ın 1980 yılında faaliyete başlaması ile Gonca Yayınevi markası yayın hayatına başlamıştır.
Kurulduğu günden bugüne, ilim, edebiyat, tarih ve çocuk edebiyatı başta olmak üzere, 1000'den fazla eseri yayın hayatına kazandırmıştır.
2010 yılına geldiğimizde ilim ve edebiyatı ile Türkiye'ye mâlolmuş bir isim olan Mehmet Ertuğrul Düzdağ'ın eserlerini yayınlamak üzere Med Kitap markasını yayın hayatına kazandırmıştır.
2024 yılında Medeniyet Yayıncılık markasını bünyesine katan Gonca Yayın Grubu; çatısı altında bulunan markaları ile okuyucularına her zaman kaliteli yayıncılık hizmeti ulaştırma arzusu ile çalışmalarına devam etmektedir.
Kurucumuz Hasan Başpehlivan
Hasan Başpehlivan Kimdir?
Hasan Başpehlivan; 06.10.1944 tarihinde, Artvin/Yusufeli’nin Kılıçkaya köyünde dünyaya gelmiştir.
Çocukluğu ve gençliği köyde geçmiş, ilkokul eğitimini köyde başarılı bir öğrenci olarak tamamlamıştır.
Okumaya karşı içinde hep istek olmasına karşın köy hayatının getirdiği zorluklar neticesinde, babasının hayvan sürülerinin başına geçmiş, evin geçimine katkı sağlamış, kendini bildi bileli çok çalışmış, kardeşlerine abiden çok ana baba olmuş, burada saymakla bitmeyecek kadar çok sıkıntı, çile, zorluk, sevinç ve mutlulukla dolu hatılaralarıyla askerlik çağına kadar köyde yaşamıştır.
24 aylık askerliğini, askerde aldığı mükâfatlar neticesinde 20 ayda tamamlamıştır.
Terhis olduktan sonra Ankara’ya kız kardeşini ziyarete geldiği esnada abisi Osman Başpehlivan ile görüşmüş ve yayıncılık serüveni o gün başlamıştır.
Abisi Osman Başpehlivan; bir zamanların meşhur ilim, irfan ve edebiyat yuvası olan Beyazsaray Kitapçılar Çarşısı’nda Bahar Yayınevi olarak faaliyetini yürütürken kardeşini yanına ortak alarak, sonradan Hasan Başpehlivan’ın -abime bana bu dünyanın kapısını açtığı için vefa borcumu hiçbir zaman ödeyemem- sözlerini söylemesine vesile olmuştur.
Daha sonraki yıllarda küçük kardeşi Yusuf Başpehlivan’ın da İstanbul’a gelip beraber olmaları neticesinde, Başpehlivan kardeşler yayıncılık camiasında faaliyetlerini beraberce sürdürmüşlerdir.
O günün şartları gereği Beyazsaray’daki ilk dini yayıncılardan biri olan Bahar Yayınevi vesilesi ile Hasan Başpehlivan, İslami camianın önde gelen isimleri ile tanışma fırsatı bulmuştur. Eşref Edip Fergan, Necip Fazıl Kısakürek, Ferit Develioğlu, Osman Çataklı, Asım Köksal, Mahir İz, Ertuğrul Düzdağ, Kadir Mısıroğlu, Sezai Karakoç gibi birçok isimle önemli temaslarda bulunmuştur. Hatta Üstad Necip Fazıl’ın -tatlı sert tokatlarını bilen bilir- çok dayağını yemiştir. “Kağıt Kokulu Yıllar” isimli hatıratında bu ve benzeri yaşanmışlıklarını bizlere aktarmıştır.
İskenderpaşa cemaatine intisâb etmiş, Merhum Mehmed Zâhid Kotku Hocaefendi’den ders almıştır. İskenderpaşa’da bulunması vesilesi ile Merhum Erbakan hoca ile tanışmış, Milli Görüş hareketinin en ön saflarında, hak bildiği yolda cihat aşkı ve şuuru ile ömrü emr-i bi’l mâruf ile geçmiştir.
Tüm bu sosyal ve siyasal faaliyetleri devam ederken, 1980 yılında Gonca Yayınevi’ni kurmuş, binden fazla kıymetli eseri yayın hayatına kazandırmıştır.
Yayıncı kimliğinin ötesinde Hasan Başpehlivan, tereddütsüzce kalıbına dökülmek isteyeceğimiz bir mihver insandı. Öyle ki vefatından sonra, “Onu tanıyıp da iyiliği dokunmamış bir kişi bile yoktur.” sözleriyle anılmıştır.
Hayat gayesi, Allah için yaşamak ve yaşatmak olmuş, bu minvalde hak bildiğini konuşmaktan ve yapmaktan hiçbir zaman geri durmamıştır.
Dava adamı kimliğinin yanı sıra, bir aile babası olarak eşini ve evlatlarını her türlü güzel duyguya doyurmuş, mutlu ve sevgi dolu bir yuva tesis etmeyi başarmış, nadir insanlardan biridir.
Cömertlik, diğergâmlık, fedakarlık, kadirşinaslık, vefakarlık, merhametlilik kavramlarının fani bir bedende hayat bulduğu bir güzel insandı.
Evli, dört çocuk ve yedi torun sahibi Hasan Başpehlivan, ailesi ve tüm sevenleri için gölgesinde sığınılacak heybetli bir çınar ağacı idi.
Gök kubbede hoş bir sadâ bırakarak 5 Ağustos 2020’de ebedi aleme irtihal etmiştir.